Nyttan med en slåttermaskin

Ibland är det så att gräsklipparen helt enkelt inte är nog, och särskilt om du ska handskas med högt och vildvuxet gräs. Oavsett om det är tal kring lantbruk, klippning av en liten äng därhemma eller professionellt bruk finns det en smidig lösning som flitigt dras nytta av: nämligen en slåttermaskin.

Dessa redskap klarar av krävande arbeten som gräsklippare inte är konstruerade för, och det finns ytterst högkvalitativa slåttermaskiner som du kan få tag på redan idag. Med flera olika modeller inom en rad prisklasser hittar du varianter som både passar till lantbruk, arbeten på den lilla ängen och vid professionellt bruk.

Hur du använder en slåttermaskin

Innan du bestämmer dig för att dra nytta av en slåttermaskin till lantbruk eller andra syften bör vi gå in på hur en slåttermaskin egentligen fungerar. Designen påminner lite om en gräsklippare, men längst fram finner du en robust konstruktion med en funktion som kan slå av gräs – och även bryta ner kvistar om du har en stark modell. Det är upp till dig vilken variant du föredrar, och om du enbart ska klippa gräs kan en nättare modell göra susen.

När allt kommer till kritan använder du en slåtterbalk ungefär som en gräsklippare där du fyller på med bensin och skjuter den framför dig. Medan vissa av dem har ett enda hjul finns det andra slåtterbalkar med två hjul. Vid lantbruk och andra tillfällen kan en tvåhjulsmodell göra maskinen mer stabil, och om du har krävande arbeten att utföra kan du välja en design som fästs på en traktor. Läs även gärna en praktisk artikel som förklarar för dig hur du kör en slåttermaskin.

En multimaskin för användning året runt

En slåttermaskin kan fungera väl vid lantbruk och personlig användning på mark med vilt växande gräs, men om du är ute efter extra funktioner kan det vara en multimaskin som du vill titta närmare på. Multimaskinen är så effektiv då den kan användas tillsammans med bland annat snöblad, rotorslåtter och jordfräs, för att bara nämna några få redskap.

En multimaskin är mer effektiv när det kommer till att skjuta undan snö under vinterhalvåret, och även sand, jord och självfallet gräs kan du få under kontroll med hjälp av en multimaskin. Vare sig det gäller lantbruk eller något helt annat syfte kan antingen en slåtterbalk, rejäl slåttermaskin eller multimaskin hjälpa dig avsevärt.