SENSOMMARENS VACKRASTE KULÖRER 2023

Säsongens kulörtrender

Behöver ditt hem en fräsch uppdatering? Här kan du läsa om säsongens hetaste kulörer till väggarna. Letar du efter ett enkelt sätt att ge ditt hem en makeover? Med väggfärg från Gebenna kan du enkelt och billigt få en ny färg på väggen. Från lugnande, neutrala toner i brunt, greige och beige till de vackraste pastellerna i rosa och ljuslila. Det finns massor av kulörer att välja mellan om du vill ge ditt hem en modern makeover.

Färger spelar en stor roll i våra hem; de kan få ett rum att verka större, mindre och även påverka vårt humör i olika riktningar. Om du ska måla vardagsrummet är ljusa färger det självklara valet, eftersom dessa höjer stämningen och skapar en positiv energi i rummet där de används. Om du ska måla sovrummet är dämpade färger mer lämpliga då dessa hjälper oss att slappna av och få en god natts sömn.

 Varma och Jordiga toner

De bruna nyanserna är mer än bara en trend. Vi ser att den bruna nyansen tar över mer och mer från de grå färgerna som varit dominerande i många år. De varma bruna tonerna skapar en harmonisk atmosfär och en rogivande känsla sänker sig över de rum där dessa kulörer och nyanser används. Lugn och närvaro har länge varit nyckelord när det kommer till nordisk inredning och de kulörer och material som väljs är hämtade ur vår skandinaviska natur; det är råa, lite dämpade och naturliga element som kombineras med ton-i-ton-kulörer.

Även om brunt är en neutral färg, är den fortfarande varmare än de gråa och skapar lite mer dramatik. Färgen är jordnära, omfamnande och karaktärsfull. En delikat brun, beige eller greige kommer att lyfta din inredning – lägg till några väl valda detaljer i din inredning som leker med den valda kulören. Det kan vara tunga sammetsgardiner, möbler i äldre träslag eller kuddar och andra textilier i vackra bruna toner. De varma, mörka och mjuka detaljerna skapar en känsla av lyx.

Tips! De varma bruna nyanserna är perfekta att ha i badrummet; blanda gärna en mörk chokladbrun kulör med beige eller andra ljusare kulörer – detta kommer ge dig den där varma och ombonade känslan från den chokladbruna nyansen samtidigt som de ljusa “öppnar” samt ljusar upp helheten i badrummet. 

Här kan du läsa mer om samt få inspiration till badrummets kulörtrender 2023. 

Vackra delikata pasteller

Pastellfärger och de delikata och lite “dammiga”, jordnära nyanserna ger ljus och balans in i hemmet och skapar lugn och utrymme för reflektion. Den ljust rosa kulören påminner oss om den tidiga våren, när naturen väcks till liv igen.

Med mjuka och luftiga pastellerna för du snabbt in ljus och luftighet i hemmet och de rosa tonerna skapar en trevlig atmosfär och är i synnerhet idealisk för sovrummet och entrén. Denna nyans kan dock användas i praktiskt taget alla rum i hemmet, på grund av dess varma och naturliga undertoner.

Med rätt ljus kommer den att se mer beige än rosa ut. Naturmaterial så som sten, trä, lera, keramik i kombination med vackra gröna växter är ett säkert kort. Välj lätta och luftiga kulörerna till badrummet så att de lite kyligare pastellerna kommer till sin rätt.

Nyansen Blush Beige

Nude, rosa, beige… det finns många sätt att beskriva denna lätta, subtila och feminina ton. Kulören är idealisk att använda som bas och kan användas på stora ytor utan att ta över utrymmet – därför kan färgen även användas i husets alla rum: i badrummet kommer den att skapa en “helig” och lugnande oas-liknande känsla; i sovrummet eller vardagsrummet kommer den också att vara idealiskt, eftersom den kommer dämpa direkt solljus utan att “förmörka” rummet – den mjukar bara upp det hela lite grann. Den här softa och delikata nyansen passar även bra tillsammans med flera av säsongens andra trendiga kulörer; speciellt pastellfärger eller benvita nyanser kommer att skapa en känsla av lätthet och lätthet.

Måla med rogivande lavendel

Om du letar efter en kulör att ersätta den gråa du har haft de senaste åren, varför inte välja en lavendel-aktig ton? En delikat lila skapar samma stämning som en ljusgrå, är lika lätt att matcha med andra neutrala nyanser, men är långt ifrån tråkig. Som ett alternativ till de jordnära neutrala tonerna eller de skarpa vita, är den känsliga lila kulören lugnande och skonsam mot ögat.

Om rummet du ska måla är väldigt svalt, behöver du komplettera med varmare och mjukare material och textilier, så att de kalla undertonerna inte gör det för kliniskt och kallt. Den lila nyansen kan uppfattas som både maskulin och feminin; om du kombinerar de rosa undertonerna med kuddar, mattor m.m. kommer kulören att framstå som ljus och feminin, medan den framstår som mer sval och maskulin om du kombinerar med coola inredningsdetaljer där du kompletterar de blå undertonerna i kulören.

Varma neutrala nyanser

I takt med att japandi interiörtrenden växer, måste vi inse att inspiration från naturen är här för att stanna. Varma neutrala toner som beige, greige och sandfärgat fungerar för alla rum i hemmet – speciellt i sovrummet där man ofta vill ha en dämpad och ombonad atmosfär.

Här har vi samlat våra favoriter i greige kulörkategori.