Hur du väljer rätt fritös

Att välja rätt fritös beror på dina specifika behov och användningskrav. Idag finns det ju fritöser för hemmabruk så väl som det finns fritöser för storkök eller för restauranger. Så först är det ju bra att veta om du köpa en fritös för att ha hemma eller om du har en verksamhet du vill ha en fritös till.

Välja rätt kapacitet och storlek

Då du ska ha en fritös för hemmabruk, så kan det räcka gott med en som har en kapacitet på 1-4 liter. Du som behöver en för storköket eller restaurangen behöver dock satsa på en större fritös med en högre kapacitet, eftersom den kommer att hantera större mängder mat på kort tid. Det kan även vara läge för en dubbelfritös.

Effekt och temperaturkontroll

En högre effekt betyder oftast snabbare uppvärmning och tillagning. För hemmabruk är en fritös med 1200–1800 watt ofta tillräcklig. För storkök kan du behöva en fritös med ännu högre effekt.

En bra fritös bör ha möjlighet att justera temperaturen för olika typer av mat. Vissa rätter kräver högre temperaturer än andra för att bli perfekt tillagade.

Andra bra saker att fundera på

Vissa fritöser har inbyggda oljefilter som underlättar rengöringen och möjliggör återanvändning av oljan. Sedan är det även bra att kolla efter fritöser med inbyggda säkerhetsfunktioner som överhettningsskydd och automatisk avstängning.

Rengöring och underhåll

Att kunna göra rent fritösen är viktigt oavsett om du har den hemma eller i matlagningsverksamhet. Det kan vara bra att välja en fritös med demonterbara delar och enkla rengöringsfunktioner

Skillnaden på hemmafritöser och storköksfritöser

När det gäller skillnaderna mellan hemmafritöser och storköksfritöser finns det några viktiga aspekter att tänka på.  Storköksfritöser är vanligtvis större för att kunna hantera stora mängder mat som krävs i kommersiell matlagning. Storköksfritöser är oftast konstruerade för att tåla högre påfrestningar och kontinuerlig användning, med robusta material och konstruktion.

Vissa storköksfritöser kan ha avancerade funktioner och teknik som är anpassade för professionell matlagning, till exempel flera korgar eller automatisk oljefiltrering.