Hållbart mode

Kläderna du har på dig kan göra skillnad.

 

Det råder ingen tvekan om att modeindustrin är en av de största bovarna när det gäller hållbarhet. Tillverkningen av kläder förbrukar enorma mängder resurser, ofta på ett sätt som är skadligt för miljön. Från användningen av giftiga färgämnen och ytbehandlingar till de utsläpp som fabrikerna genererar har modeindustrin mycket att stå till svars för.

 

Men det betyder inte att hållbart mode är utom räckhåll. Det finns nu ett antal märken som tillverkar snygga och hållbara kläder av miljövänliga material som ekologisk bomull och bambu. Och det finns också många sätt för dig att ta hand om miljön, även om du vill se smart ut. Hitta mer inspirerande läsning här.

 

Här är några bra tips för att vara mer hållbar i dina modeval:

 

1) Köp färre kläder: Det här kan tyckas vara en självklarhet, men det är värt att komma ihåg. Ju mindre kläder du köper, desto mindre inverkan har ditt mode på miljön.

 

2) Välj naturliga material: När det är möjligt ska du välja material som bomull, ull och silke som kommer från hållbara källor. Dessa material kräver mindre energi att producera och orsakar mindre miljöskador.

 

3) Undvik syntetiska tyger: Polyester, rayon och andra syntetiska tyger tillverkas av petrokemikalier, vilket innebär att de ger upphov till skadliga utsläpp när de produceras. Försök att undvika dessa tyger när det är möjligt. Läs mer om ämnet här.

 

4) Återvinn kläder: När du ändå behöver byta ut något i din garderob, återvinn gamla kläder i stället för att kasta dem. Det finns numera ett antal organisationer som återvinner kläder till nya produkter.

 

5) Handla vintage: Att köpa vintage eller begagnade kläder är ett utmärkt sätt att minska din miljöpåverkan. Det sparar inte bara resurser utan bidrar också till att minska avfallet. Hitta mer inspiration här.